Szanowni Państwo,

Państwa zgoda jest dobrowolna, jednak jej brak może wpłynąć na komfort korzystania z naszych serwisów. Udzieloną zgodę mogą Państwo wycofać w każdej chwili, co jednak pozostanie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego wcześniej na podstawie tej zgody.

Klikając przycisk Potwierdzam, wyrażacie Państwo zgodę na stosowanie wyżej wymienionych technologii oraz potwierdzacie, że ustawienia przeglądarki są zgodne z Państwa preferencjami.

Refundacja okiem pacjenta

• ChPL – czyli jak sięgnąć do kieszeni pacjenta

Ustawa refundacyjna miała uporządkować dystrybucję leków i ograniczyć wydatki NFZ na ich refundację. Efekty te częściowo uzyskano, ograniczając jednak równocześnie pacjentom dostęp do leków refundowanych, za które częściej niż w zeszłym roku płacą pełną cenę, oraz grożąc lekarzom karami finansowymi za ich przepisywanie. Wszystkie propozycje naprawy tej sytuacji płynące ze strony lekarzy i pacjentów są przez ministerstwo zdrowia ignorowane.

• Lekarza, który przepisuje refundowane leki, pilnuje się jak oka w głowie

Dostęp do leków refundowanych jest ograniczony przez to, że bardzo trudno znaleźć lekarza, który bez wahania je wypisuje – mówi Piotr Piotrowski z „Porozumienia 1 czerwca”, stowarzyszenia skupiającego wiele organizacji pacjenckich.