• Hurtownicy farmaceutyczni skarżą się na niskie marże

Według hurtowników farmaceutycznych marża na poziomie 6% urzędowej ceny zbytu, jaka obowiązuje w tym roku, pokrywa 90% kosztów dystrybucji leków refundowanych.

• Nowe opinie Rady Przejrzystości

Rada Przejrzystości uznała za zasadne wydawanie zgód na refundację siarczanu hydroksychlorochiny w leczeniu mieszanej choroby tkanki łącznej, kiedy dominują objawy tocznia rumieniowatego układowego.

• NFZ: Wszystkim dzieciom należą się recepty refundowane

Osoby posiadające obywatelstwo polskie, które nie ukończyły 18. roku życia, mają prawo do korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych, niezależnie od tego, czy są zgłoszone do ubezpieczenia zdrowotnego - przypomina świętokrzyski NFZ.

• Co się zmieni w ustawie refundacyjnej

Resort zdrowia zadeklarował na ubiegłotygodniowym posiedzeniu zespołu ds. zdrowia w komisji trójstronnej, że do końca marca przedstawi założenia projektu nowelizacji ustawy refundacyjnej - przypomina "Dziennik Gazeta Prawna" i ujawnia część planowanych zmian.

• Problemy pacjentów z refundacją

Na ustawie refundacyjnej stracili pacjenci, a zyskał NFZ, który dopłacił chorym do leków o 2 mld zł mniej w 2012 r. niż rok wcześniej - takie wnioski płyną z obrad Kongresu Prawa Medycznego, który zorganizował wczoraj w Warszawie Instytut Allerhandra.

• "Rz": Potrzebna szybka nowelizacja ustawy refundacyjnej

Jeśli szybko nie zostanie przygotowana nowelizacja przepisów refundacyjnych, może wrócić problem z dostępem do leków. Z końcem tego roku stracą ważność decyzje ministra zdrowia, po których ok. 4 tys. leków trafiło na listę refundacyjną – przypomina "Rzeczpospolita".

• "Są schorzenia, gdzie leków refundowanych nie ma wcale"

Miniony rok był pierwszym, w którym na refundacje cen leków wydano mniej pieniędzy niż w roku poprzednim - przyznaje rzecznik Podlaskiego Oddziału Wojewódzkiego Narodowego Funduszu Zdrowia Adam Dębski.

228 artykułów - strona 1 z 23