Apteki przestaną się bać częstej aktualizacji listy leków?

26.03.2013

W Polsce narasta zjawisko turystyki lekowej - twierdzi "Rzeczpospolita". Pacjenci, zwłaszcza w mniejszych miejscowościach, muszą czekać kilka godzin, a nawet 2-3 dni na realizację recepty. To efekt ustawowej obniżki marży, wywozu leków za granicę i częstych zmian na liście leków.

- Przepisy zobowiązują ministra do publikowania co dwa miesiące listy, a to oznacza, że 6 razy w roku zmieniają się ceny leków. Apteki i hurtownie przed publikacją pozbywają się więc zapasów, bo myślą, że od następnego miesiąca będą musiały je sprzedać taniej - podkreśla Jerzy Gryglewicz, ekspert ds. zdrowia Uczelni Łazarskiego.

- W projekcie ustawy refundacyjnej był zapis, który odrzucił Sejm, zobowiązujący apteki do posiadania leków na stanie - mówił 20 marca wiceminister zdrowia Igor Radziewicz-Winnicki na obradach sejmowej komisji zdrowia. I zapowiedział, że w noweli ustawy refundacyjnej znajdzie się zapis, który zobowiąże NFZ do zwrotu aptekom "wartości leków refundowanych, które sprzedały po cenach obowiązujących na co najmniej dwóch obwieszczeniach refundacyjnych" - pisze "Rz".

Apteki przestaną się bać częstej aktualizacji listy leków?